Indledning

Erhvervsstatistik er grundlaget for indsigt i og analyse af det grønlandske erhvervsliv. Nærværende publikation dækker en periode på fem år fra 2009- 2013 og beskriver erhvervsstrukturen i Grønland.

 

Virksomheder der er inkluderet i undersøgelsen

Publikationen fokuserer grønlandske virksomheder udenfor offentlig administration, forsvar og socialforsikring. Det betyder, at selvstyrets aktieselskaber og nettostyrede virksomheder indgår i undersøgelsen, men at store dele af den offentlige sektor generelt ikke er medtaget.

 

Publikationens struktur

Publikationen giver et overblik over udviklingen i perioden i antallet af virksomheder og deres størrelse målt i lønsum i forhold til brancher, ejerforhold og geografisk placering (afsnit 2). Opgørelserne er dannet på baggrund af udtræk af data fra skattestyrelsen og Grønlands Erhvervsregister: Der redegøres for databehandlingen samt andre problemstillinger i et metodeafsnit (afsnit 3).

 

Visse sektorer i det grønlandske erhvervsliv er i høj grad præget af selvstyrevirksomhedernes aktivitet. Et nærmere indblik i de særlige forhold, der gør sig gældende for det grønlandske erhvervsliv, er søgt etableret ved at sammenstille en række nøgletal for selvstyrets virksomheder i publikationens appendiks (afsnit 4).

 

Diskretionering

Hvis der optræder en eller to virksomheder i en kategori eller i en kombination af kategorier, er der foretaget en diskretionering, idet disse er henført til kategorien uoplyst. Kategorien omfatter således både reelt uoplyste samt diskretionerede virksomheder.

 

Nyt datagrundlag

Da beskæftigelsesstatistikken er blevet revideret efter en ny metode og med en ny omfattende datavalidering, og Grønlands Statistik i den forbindelse har nye registre at trække på, baseres denne beskrivelse af erhvervsstrukturen på beskæftigelsesstatistikkens data over lønudbetalende virksomheder med skattepligt til Grønland. For en nærmere beskrivelse af datagrundlaget henvises der for disse datas vedkommende til publikationen Beskæftigelsen 2007- 2010 - Ny serie, der er tilgængelig på Grønlands Statistiks hjemmeside.

 

Ikke sammenlignelig med tidligere udgivelser

Da datagrundlaget er ændret, er årets erhvervsstatistik ikke umiddelbart sammenlignelig med tidligere opgørelser.

 

Decimalafvigelser mellem total og summen af de enkelte poster kan fore-komme og skyldes afrundinger.